MisjaNadziei.org.pl

Zdrowie, Dziecko, Parenting, Uroda, Lifestyle

Witamina C
Zdrowie

Witamina C – niezbędny składnik w jesiennej diecie

Kiedy zbliżają się chłodniejsze dni, warto pomyśleć o swojej odporności i dobrej prewencji przed nasilającymi się jesienią i zimą infekcjami. Zwłaszcza w czasie pandemii, gdzie koronawirus przyczynia się do coraz większej liczby zachorowań, warto zadbać o swój organizm i pomóc mu w walce z czyhającymi na każdym kroku zagrożeniami.

Jednym z podstawowych składników w jesiennej diecie powinna być witamina C, czyli kwas askorbinowy – jedna z najważniejszych substancji dla ludzkiego organizmu, bez której człowiek nie może funkcjonować.

Niedobór witaminy C

Aby dobrze zrozumieć, jak ważna dla naszego codziennego funkcjonowania jest witamina C, należy poznać objawy jej niedoboru. Należą do nich przede wszystkim spadek odporności, osłabienie naczyń krwionośnych czy sucha i szybko starzejąca się skóra.

Kwas askorbinowy pełni ważną funkcję, jeżeli chodzi o rekonwalescencję – wspomaga gojenie się ran oraz prawidłowe zrastanie się kości po złamaniach. Jeśli w Twojej diecie zabraknie witaminy C, procesy te będą zachodziły wolniej i z mniejszą skutecznością.

Niedobór witaminy C przyczynia się też do bólu i obrzęku stawów.

W skrajnych przypadkach może dochodzić do zachorowania na szkorbut, który objawia się krwawieniem i owrzodzeniem dziąseł, a także wypadaniem zębów.

Jeśli chcesz uniknąć powyższych skutków niedoboru kwasu askorbinowego, dostarczaj swojemu organizmowi taką ilość witaminy C, jakiej potrzebuje.

Jakie więc właściwości posiada witamina C i w jaki sposób pozytywnie wpływa na organizm ludzki?

Właściwości i funkcje witaminy C

Witamina C posiada wiele właściwości i pełni liczne pożyteczne funkcje w naszym organizmie – bierze ona udział w wielu procesach. Jej niedobór może okazać się zgubny, dlatego tak ważne jest, aby regularnie przyjmować ten cenny składnik diety. W zależności od zapotrzebowania i preferencji można ją przyjmować z pokarmem, w postaci suplementu lub np. decydując się na wlewy z witaminy C.

Na wstępie warto zaznaczyć, że witamina C niewiele zdziała podczas samej infekcji, a jedynie może skrócić jej czas, jeśli była przyjmowana przed zachorowaniem.

Najważniejsze funkcje witaminy C:

  • spowalnia starzenie się organizmu (jest antyoksydantem – przeciwutleniaczem),
  • ma pozytywny wpływ na stan uzębienia i dziąseł – wzmacnia zęby oraz dziąsła, a także skutecznie zwalcza bakterie, które powodują próchnicę,
  • dobrze działa na stan psychiczny człowieka,
  • aktywuje enzymy,
  • ułatwia prawidłowe zrastanie się kości i gojenie się ran,
  • pomaga przyswajać żelazo,
  • ma pozytywny wpływ na stan tkanki łącznej,
  • działa dobrze na stawy, łagodzi ich ból,
  • poprawia odporność i pomaga szybciej przechodzić infekcje.

Kiedy i jak przyjmować witaminę C?

Kwas askorbinowy najlepiej przyjmować w zbilansowanej diecie – przede wszystkim w owocach i warzywach. Można także stosować suplementy diety, których obecnie jest mnóstwo i występują one w różnych formach.

Popularnym sposobem na zapewnienie odpowiedniej ilości witaminy C w organizmie jest także dożylne jej podanie w postaci wlewów.

źródło zdjęć: freepik.com