Kiedy zbliżają się chłodniejsze dni, warto pomyśleć o swojej odporności i dobrej prewencji przed nasilającymi się jesienią i zimą infekcjami. Zwłaszcza w czasie pandemii, gdzie koronawirus przyczynia się do coraz większej liczby zachorowań, warto zadbać o swój organizm i pomóc mu w walce z czyhającymi na każdym kroku zagrożeniami.
Jednym z podstawowych składników w jesiennej diecie powinna być witamina C, czyli kwas askorbinowy – jedna z najważniejszych substancji dla ludzkiego organizmu, bez której człowiek nie może funkcjonować.
Niedobór witaminy C
Aby dobrze zrozumieć, jak ważna dla naszego codziennego funkcjonowania jest witamina C, należy poznać objawy jej niedoboru. Należą do nich przede wszystkim spadek odporności, osłabienie naczyń krwionośnych czy sucha i szybko starzejąca się skóra.
Kwas askorbinowy pełni ważną funkcję, jeżeli chodzi o rekonwalescencję – wspomaga gojenie się ran oraz prawidłowe zrastanie się kości po złamaniach. Jeśli w Twojej diecie zabraknie witaminy C, procesy te będą zachodziły wolniej i z mniejszą skutecznością.
Niedobór witaminy C przyczynia się też do bólu i obrzęku stawów.
W skrajnych przypadkach może dochodzić do zachorowania na szkorbut, który objawia się krwawieniem i owrzodzeniem dziąseł, a także wypadaniem zębów.
Jeśli chcesz uniknąć powyższych skutków niedoboru kwasu askorbinowego, dostarczaj swojemu organizmowi taką ilość witaminy C, jakiej potrzebuje.
Jakie więc właściwości posiada witamina C i w jaki sposób pozytywnie wpływa na organizm ludzki?
Właściwości i funkcje witaminy C
Witamina C posiada wiele właściwości i pełni liczne pożyteczne funkcje w naszym organizmie – bierze ona udział w wielu procesach. Jej niedobór może okazać się zgubny, dlatego tak ważne jest, aby regularnie przyjmować ten cenny składnik diety. W zależności od zapotrzebowania i preferencji można ją przyjmować z pokarmem, w postaci suplementu lub np. decydując się na wlewy z witaminy C.
Na wstępie warto zaznaczyć, że witamina C niewiele zdziała podczas samej infekcji, a jedynie może skrócić jej czas, jeśli była przyjmowana przed zachorowaniem.
Najważniejsze funkcje witaminy C:
- spowalnia starzenie się organizmu (jest antyoksydantem – przeciwutleniaczem),
- ma pozytywny wpływ na stan uzębienia i dziąseł – wzmacnia zęby oraz dziąsła, a także skutecznie zwalcza bakterie, które powodują próchnicę,
- dobrze działa na stan psychiczny człowieka,
- aktywuje enzymy,
- ułatwia prawidłowe zrastanie się kości i gojenie się ran,
- pomaga przyswajać żelazo,
- ma pozytywny wpływ na stan tkanki łącznej,
- działa dobrze na stawy, łagodzi ich ból,
- poprawia odporność i pomaga szybciej przechodzić infekcje.
Kiedy i jak przyjmować witaminę C?
Kwas askorbinowy najlepiej przyjmować w zbilansowanej diecie – przede wszystkim w owocach i warzywach. Można także stosować suplementy diety, których obecnie jest mnóstwo i występują one w różnych formach.
Popularnym sposobem na zapewnienie odpowiedniej ilości witaminy C w organizmie jest także dożylne jej podanie w postaci wlewów.
źródło zdjęć: freepik.com